Zmeny v zákonníku práce skomplikujú podnikanie, tvrdí Ľ. Kaník

24.10.2012 Bratislava

Bratislava 24. októbra (TASR) - Smerom navrhované zmeny v Zákonníku práce (ZP) negatívne zasiahnu do podnikateľskej činnosti. "Zákonník prináša také zmeny, že nezdravo a niekedy až nevykonateľne zasahuje do možností budovať firmu, rozvíjať ekonomiku, tvoriť pracovné miesta, dosahovať zisk, a tým pádom udržať v chode svoj podnik či živnosť," zdôraznil v pléne v rozprave k zákonníku opozičný poslanec Ľudovít Kaník za svoj klub SDKÚ-DS.

Upozornil napríklad na problém opätovného zavedenia súbehu výpovednej lehoty a odstupného, ktorý zrušili bývalá vláda pod vedením SDKÚ-DS iba pred rokom. "V 95 % prípadov nikto neprepúšťa svojich zamestnancov z dôvodu, že im chce zle alebo z cynického popudu. Robí to vtedy, keď sa dostane do ťažkostí," dodal s tým, v problémových situáciách je nevyhnutné zoštíhľovať podnik.

"Keď spravíme z tejto nevyhnutnej ekonomickej situácie nákladnú operáciu pre zamestnávateľa, môže to znamenať, že jednoducho nemôže pristúpiť k takémuto kroku," konštatoval s tým, že môže dôjsť k prípadu, kedy firma nebude mať dostatok prostriedkov na to, aby vôbec mohla prepustiť pracovníkov. Avizuje, že práve pri tejto zmene príde namiesto ozdravenia firmy bankrot.

S tvrdeniami Kaníka nesúhlasili vládni poslanci. "Zákonník práce vraciame k štandardu v Európskej únii, nie je to nadštandard," odkázala mu exministerka práce a poslankyňa za Smer-SD Viera Tomanová. Dodala, že mu vôbec nejde o zamestnancov, ale o podnikateľov.
 

Vyberte región